Alimentatie en belastingaangifte

Gevolgen voor de belastingaangifte na uw echtscheiding

De ontvangen en betaalde partneralimentatie moet u opgeven in uw jaarlijkse belastingaangifte. De betaling van de onderhoudsverplichting van de kinderen (kinderalimentatie) is niet aftrekbaar.

U betaalt partneralimentatie

De partneralimentatie die u betaalt, kunt u opgeven als aftrekpost. Dit geldt voor de alimentatie als periodieke betaling, maar ook voor een afkoopsom ineens. U kunt een voorlopige aanslag aanvragen, u ontvangt dan maandelijks de teruggave inkomstenbelasting dan wel u kunt maandelijks de verschuldigde belasting betalen.

U betaalt een bijdrage in het onderhoud van uw kind(eren) ook wel genoemd kinderalimentatie

Met ingang van 2015 de door u betaalde kinderalimentatie niet meer op te voeren als een fiscale aftrekpost. 

 

 

U ontvangt partneralimentatie

Als u partneralimentatie ontvangt, moet u deze invullen onder overige inkomsten (Box 1) bij uw aangifte inkomstenbelasting. Dit houdt in dat u hier inkomstenbelasting en/of inkomensafhankelijke premie ziektekostenverzekering over moet betalen. De kosten die u maakte om de alimentatie daadwerkelijk te ontvangen, zoals advocaatkosten, zijn bij uw aangifte inkomstenbelasting eenmalig als aftrekbare kosten in te vullen. U kunt bij de belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen. U betaalt dan maandelijks belasting over de partneralimentatie. Dit voorkomt verrassingen na afloop van het jaar.

U ontvangt kinderalimentatie

De ontvangen kinderalimentatie hoeft u niet in te vullen op uw belastingaangifte. De kosten die u maakt om de alimentatie voor uw kinderen te ontvangen, zijn niet aftrekbaar.