De alimentatie wordt niet betaald

Rechten en mogelijkheden wanneer de alimentatie niet (meer) wordt betaald

De partner- en/of kinderalimentatie kunnen belangrijk zijn voor uw inkomen. U heeft echter nooit de zekerheid dat u de alimentatie ook zult blijven ontvangen. Er kan van alles gebeuren:

  • Uw ex-partner weigert te betalen;
  • Uw ex-partner raakt arbeidsongeschikt ;
  •  Uw ex-partner overlijdt.


Er zijn verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat u door zo’n gebeurtenis financieel in de problemen komt.

Uw ex-partner weigert te betalen

U kunt het LBIO inschakelen om de partneralimentatie en/of kinderalimentatie te laten innen. Ook kunt u een deurwaarder inschakelen.

Uw ex-partner raakt arbeidsongeschikt

U kunt u uw alimentatie-inkomsten veiligstellen door voor uw ex-partner een arbeidsongeschiktheidsrisicoverzekering te sluiten. Raakt uw ex-partner arbeidsongeschikt, dan keert de verzekering uit. U ontvangt een bedrag ineens of een maandelijkse uitkering.

Uw ex-partner overlijdt

Wanneer uw ex-partner overlijdt, stopt de alimentatieplicht direct. U kunt uw alimentatie-inkomsten veiligstellen door een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Komt uw ex-partner te overlijden, dan keert de verzekering aan u uit. U ontvangt een bedrag ineens of een maandelijkse uitkering.

Betrouwbaar advies

Zekerheid is fijn, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Een verzekering kost namelijk geld. Mart Strijbos Financieel Advies kan samen met u bepalen welke zekerheden u echt nodig heeft en welke uzelf kunt oplossen of wellicht al verzekerd zijn.